FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

General

The acronym ‘BSC’ (Business Service Centers) covers the business service sector. By this we mean all functions and jobs that support business processes, assist customer communication, or are essential to ensure our internal operation. These positions usually require a high level of language skills, but are not tied to any IT background or degree. We typically think of value streams, at the beginning of which are the customer (large corporate customers and companies) from whom the order (product or service) comes, and the (cyclical cycle) process is returning at the end to the starting point, the customer (product, service delivery, quality and satisfaction measurement)

The Debrecen BSC Roundtable is a cooperation agreement between Debrecen companies, which was established with the aim of increasing the awareness and recognition of business service centers in the region, presenting the value-creating activities of the sector and providing insight into the modern and dynamically developing environment, diverse career opportunities and linguistic and cultural diversity. The aim of the cooperation is also to create an educational route based on the competencies that are especially important for the sector, which will help future jobseekers and employees in their later employment, if possible, within Debrecen.

No. The Roundtable is not a company, not a legal entity. The round table is made up of employees of the companies listed among our members; whoever wants to enter the sector must apply to one of our members. We are happy to redirect you to the job-portals of our companies, and we gladly help you to understand the actual work and the processes behind the sometimes mystical position names.

No. The cooperation agreement between the companies lasts until the first step of the recruitment. The companies we represent are still present in the labor market as independent players. We keep this in mind at all our events, in order to maintain the healthy balance between the companies and to exclude any competitive situation from our joint activities.

Hallgatóknak

Nincs évfolyamhoz kötve a jelentkezés. Elsőévesként és végzősként is ugyanolyan esélyekkel indul mindenki. Mivel gyakornoki pozíciókat a diákszövetkezetek közreműködésével hirdetünk, az egyetlen feltétel az aktív vagy passzív, élő hallgatói jogviszony.

Igen, a passzív jogviszony nem kizáró ok.

Igen, sőt a korábbi gyakornokság ténye pozitívan befolyásolja a későbbi főállású álláspályázást, hiszen a cégek számára is előnyös helyzet, ha a szektort, céget, munkafolyamatokat már ismerő munkavállalót kell foglalkoztatni

Természetesen van erre lehetőség, a folyamataink, szabályozásaink és rendezvényeink legnyagobb többségében, ahol egyb törvényi szabályozás nem korlátoz, a gyakornokokra teljes értékű kollégákként tekintünk.

Meg, sőt kifejezetten biztatunk erre mindenkit. A pozíciókiírások sokszor a munkavégzéshez szükséges teljes kompetencialistát tartalmazzák, ezek jó része azonban a legtöbb esetben a sikeres pályázás és felvétel után a kezdeti időszakban célzott tréningekkel illetve mentor-programmal megszerezhető, melyeket a munkáltató biztosít.

Érdemes a pozícióleírásban megnézni, hogy mik a minimum követelmények, és mik azok, amik csak előnyt jelenthetnek a pályázat során.

A szektorban jellemzően a nyelvi kompetenciákra fókuszálunk, ebből az elvárásból nem tudunk engedni.

A DBSC Kerekasztal számos rendezvényt szervez, ezek közül több is kifejezetten egyetemistáknak szól. (Karrier körút, egyetemi workshopok, nyílt napok).

2018 óta angol és magyar nyelven is elérhető a karrieralapozó kurzusunk 2 kreditért, ahol szintén az egyetemistákra szabott előadásokkal, játékokkal, csoportmunkával készülünk, gyakorlat-orientált oktatással igyekszünk felkészíteni a hallgatókat a munkavállalói létre.

A Kerekasztal cégei közül többen is kínálnak gyakornoki pozíciókat, aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező egyetemistáknak.

Előzetes egyeztetés után van erre lehetőség, amennyiben az egyetem elismeri az adott céget, és pozíciót gyakorlat-teljesítési helyszínként. Jellemzően akkor megvalósítható, ha valaki a tanulmányaihoz kapcsolódó szakterületen és pozícióban helyezkedik el gyakornokként.

A Kerekasztal cégei erre teljes mértékben nyitottak, de természetesen követjük és tiszteljük az egyetem által megfogalmazott szabályozásokat.

Igyekszünk megteremteni a lehetőséget a sikeres vizsgafelkészülésre és vizsgatételre.

A párhuzamos tanulás illetve munkavégzés speciális figyelmet igényel, de ez nem szokott problémát jelenteni az eddig nálunk munkát vállaló gyakornokok visszajelzése alapján.

Teljes mértékben, igyekszünk ilyen téren is támogatni a tanulmányaik mellett munkát vállalókat.

A gyakornokok a legtöbb esetben például ugyanúgy élhetnek a műszakozás lehetőségével, mint a teljes munkaidőben nálunk dolgozó kollégák, sőt ezt a lehetőséget sok jelenlegi gyakornokunk kifejezetten preferálta az álláskeresés során. Van például lehetőség késői, éjszakai, de akár hétvégi munkavégzésre is.

Előzetes egyeztetés után igyekszük figyelembe venni például a vizsgákat, az azokra való felkészülést, és ennek megfelően próbálunk a lehető legrugalmasabb munkarendet kialakítani a gyakornokaink számára.

Természetesen minden ilyen opció a betölteni kívánt pozíciótól függ, érdemes már az interjún tisztázni ezeket a lehetőségeket.

A szakmai tapasztalat előnyt jelenthet, de egyáltalán nem szükséges, hiszen részben ez a gyakornoki programok egyik célja, hogy a későbbi munkavállalást segítse tapasztalat- és ismeretszerzéssel.

A frissen belépett munkavállalókat mind a vezetőjük, mind a kollégáik, de akár sok esetben dedikáltan a számukra kijelölt mentorok segítik. Emellett kiemelten foglalkozunk a belépés utáni időszakban az új kollégák képzésével, hogy minél hamarabb komfortosan érezzék magukat és végezhessék a napi feladataikat.

Ez teljes mértékben egyén-, szak- és pozíció-függő, de általánosságban elmondható, hogy mi, a Kerekasztal cégei kifejezetten örülünk neki, ha a munkavégzés során mindenki hozza a saját ismereteit, tapasztalatait, gondolatait, vagy akár fejlesztő ötleteit, ezektől leszünk kellően sokszínűek, lendületesek és képesek a megújulásra.

Nem követlejük meg sem egyenruha, sem öltöny-nyakkendő viseletét, mindenki a jó ízlés határain belül, de saját elképzeléseinek, hangulatának megfelelően, szabadon öltözködhet.

Kivételt képeznek az ügyfél-találkozók, ilyenkor vezetővel előzetesen egyeztetve, alkalomhoz megfelelő üzleti eleganciát várunk el.

  • Nyelvi készség fejlesztés
  • Szakmai és softskillek fejlesztése
  • Új alkalmazások, szoftverek megismerése – informatikai ismeretek bővítése
  • Szervezeti kultúra megismerése – adaptálása
  • Hatékony munkaszervezési módszerek elsajátítása
  • Több munkaterületen kipróbálhatod magad
  • Változatos szakmai és vezetői karrierutak

A bérsávok cégenként és pozíciónként eltérőek, illetve szakmai tapasztalat-, valamint nyelvtudás-függőek, de általánosságban elmondható, hogy mind gyakornokként, mind pedig a főállásban kiemelten kedvező bérezéssel lehet munkát vállalni, már a belépő pozíciók esetében is.

A gyakornoki fizetéseknél természetesen a törvényi szabályozásoktól nagy mértékben eltérni nem lehet.

A cégek jellemzően kínálnak sávos cafeteria-csomagokat, cég-specifikusan találkozunk bónusz-rendszerrel, és ezek mindegyike a személyes fejlődési útvonalnak megfelelően, a karrierúton történő előrelépésekhez igazodva emelkednek.

Az üzleti szolgáltató szektorban nincs szakhoz, szakirányhoz, végzettséghez vagy diplomához kötve a jelentkezés.

Jellemzően nyelve(ke)t jól beszélő jelentkezőket várunk, a nyelvtudást sosem a nyelvvizsga bizonyítvány alapján ítéljük meg, hanem az interjú során kell erről tanúbizonyságot adni. Minden más, munkavégzéshez szükséges, de még hiányzó ismeretet megtanítunk, megmutatunk a belépés után.

Nem, erre munkaadóként felkészültünk, és igyekszünk ezen a téren is támogatni az egyetemistákat.

A felettessel történő előzetes egyeztetés után a munkaidő rugalmas tömbösítésére is biztosítunk lehetőséget, így a munka mellett a felkészülésre és a sikeres vizsgára is marad elegendő idő.

  • Mindenekelőtt fontos tisztáznod az egyetemen, hogy a kar, ahol a tanulmányaid folytatod, melyik céget fogadja el hivatalos gyakorlati helyként. Ebben ugyanis nem a mi vállalataink döntenek, igazodnunk kell az egyetemi szabályozáshoz.
  • Ezután érdemes szétnézni a weboldalunkról kiindulva a cégeinknél nyitott pozíciók között, több gyakornoki munkát is találsz (illetve természetesen teljes munkaidős állásokat is).
  • Amennyiben kérdés merülne fel, melyik pozíció/rövidítés/kifejezés mit takar, keress minket bátran és természetesen segítünk.

Igen, a pozíciók jelentős részében gyakornokként is igénybe vehető a Home Office, természetesen a szablyozás cégenként eltérő, de a felettessel történő előzetes egyeztetés után a legtöbb esetben nincs akadálya.

A COVID-19 helyzetre reagálva például, ahol az ügyfélszerződések / munkakör / eszköztárhoz köthető előírások ezt megengedték, általános szabályozásoktól függetlenül a gyakornokainknak is biztosítottuk az otthoni munkavégzés feltételeit.

Az interjúra javasoljuk elhozni, az önéletrajz mellé csatolni a végzettségeket, képesítéseket, nyelvvizsgabizonyítványokat (amennyiben vannak). Azt azonban jó tudni, hogy mi nem ezek alapján választunk, a személyes kompetenciákat és a nyelvi készségeket minden esetben az interjú során értékeljük, célzott feldatok, szituációk segítségével mérjük fel.

Interjú és kiválasztás

Elutasítás után természetesen van lehetőség más, de akár ugyanazon pozíció újbóli megpályázására.

Az interjú jellemzően 6 szem közt zajlik: jelölt, HR-es kolléga, leendő vezető.

A nyelvi kompetenciák felmérésére minden esetben számítani kell. Érdemes végiggondolni, hogyan mutatkoznék be, mit mesélnék magamról, miért jelentkeztem, mik a céljaim.

Érdemes végigolvasni a pozícióleírást, utánakérdezni adott munkakörnek, és ehhez kapcsolódóan a ”mit tennék ebben a helyzetben….” kérdésekre lehetséges válaszokat megfogalmazni, így készülve az éles interjú-szituációra.

Bizonyos pozíciók esetén a csoportos kiválasztási módszereket alkalmazzuk, úgynevezett ‘assessment center‘-eken keresztül, csapatmunkát modellező és szimulációs gyakorlatokat használunk a személyes készségek felmérésére.

Az interjú előtt érdemes tájékozódni a várható kiválasztási formáról, ezzel is megteremtve a célzott és hatékony felkészülés lehetőségét.

Amennyiben előzetesen már kiküldésre került interjúmeghívó, vagy legalább a jelentkezést megerősítő e-mail, abban minden esetben feltüntetjük a kapcsolattartó elérhetőségeit

Business casual, vagy elegáns öltözet. Illik pontosan érkezni. Mindenkinek közbe jöhet váratlan esemény, ilyenkor lehetőségekhez mérten illik előre jelezni (telefonon), hogy késve vagy egyáltalán nem fogunk megérkezni az interjúra.

Mindig legyünk őszinték, a személyes kompetenciáink úgyis megmutatkoznak az interjú és a szimulációs feladatok során.

Kerüljük az interjúztató, partner, kolléga félbeszakítását, illetve a nem odaillő beszédstílust (káromkodás).

Az interjúra javasoljuk elhozni az önéletrajzot, mellé csatolni a végzettségeket, képesítéseket igazoló dokumentumokat, nyelvvizsgabizonyítványokat (amennyiben vannak), és természetesen illik pontosan érkezni. Ezen kívül nincs másra szükség, csak pozitív attitűdre.