Együttműködés a Láthatatlan Iskolával – Az első társadalmi felelősségvállalási projektünk 2022-ben

A Debrecen BSC Kerekasztal az üzleti szektor és oktatás iránti elkötelezettsége mellett évek óta hangsúlyt fektet a társadalmi felelősségvállalás kérdésére, és a rászorulók megsegítésére. Az alkotó 10 cég (4IG, British Telecommunications, Cosmo Consult, Diehl Aviation, Deutsche Telekom IT Solutions, EPAM, Flowserve, NI, transcosmos, UCC) idén a hátrányos helyzetű gyermekek támogatását tűzte ki célul, a Láthatatlan Iskola Alapítvánnyal való együttműködésben.

A Láthatatlan Iskola egy olyan mentorprogram, amely hátrányos helyzetű, tanulni vágyó gyerekeket köt össze olyan fiatalokkal és felnőttekkel, akik szabadidejükben szívesen osztanák meg tudásukat másokkal. A mentorok az általános iskolai tantárgyaktól egészen az érettségire való felkészítésig mindenben a gyerekek segítségére vannak. A program célja a közös tanulás mellett új perspektívák bemutatásával az önálló életre nevelés, hogy a gyerekek a tanulásban ne a kötelezőséget, hanem az értéket lássák.

A Láthatatlan Iskola két város – Debrecen és Budapest – kilenc átmeneti otthonában van jelen. Jelenleg 87 gyermeknek nyújt segítséget, Budapesten tizenkettő, Debrecenben hetvennégy mentor révén.

A mentorok a Debrecen BSC Kerekasztal tagvállalatainak munkatársai,

Az első találkozásáokra áprilisban került sor. Ennek során a mentorok megismerkedtek az otthon rendjével, a mentoráltjukkal és családjukkal. Két munkatársunk lelkesen számolt be az első elményeiről.

Asztalos-Izer Boglárka (NI): „A mentori kiválasztás során egy profi csapattal találkoztam. Nyitottak, lelkiiesmeretesek és segítőkészek voltak. Az Alapítvány segítői a kihívásokról és a nehézségekről is őszintén beszéltek. Új mentorként egy támogató közegben éreztem magam. Egy másodikos kislányt fogok mentorálni, aki június végéig lakik az otthonban a családjával, Úgy gondolom, hogy a tudás mindig egy erő lesz, ezért segíteni szeretném abban is, hogy megszeresse a tanulást, megismerje a tanulás csínját-bínját, megtalálja a motivációját.“

Polonkainé Angalet Zsuzsanna (Diehl): „Két mentortársammal együtt vettem részt az első találkozáson, mivel három testvért fogunk mentorálni. Az édesanyjukkal decemberben költöztek be az otthonba, így új számukra a mentorprogram.  Elsősorban matematikából és történelemből szorul segítségre, illetve angolból, mivel az előző iskolájában németet tanult. Láttam, hogy van számukra kitörési lehetöség, és remélem, hogy ebben a segítségükre tudok lenni.“

Az első személyes találkozások után indul a rendszeres mentorálás, melynek során a mentorok hetente foglalkoznak mentoráltjaikkal a tanév végéig.