Az üzleti szolgáltató szektorban szükséges alap készségek és kompetenciák

A mai multinacionális cégek modern környezete nagyon inspiratív a fiatalok számára. Rengeteget lehet tanulni az egyes karrierszinteken. Nézzük meg, mik azok a kompetenciák, amik jó, ha már a jelentkezéskor megvannak, és mik azok amik (tovább)fejleszthetők a multik világában:

Nyelvi kompetenciák és/vagy szakmaiság: Egy idegennyelv ismerete ma már alapkövetelmény szinte mindenhol. Ez rendszerint az angol szokott lenni, de van olyan cég, ahol a németet kérik első idegennyelvként. Sokkal nagyobb eséllyel indul a munkaerőpiacon az, aki több nyelven is beszél, és nem csak azért, mert nagyobb a kínálat, hanem mert sokkal kevesebben tudják eredményesen megpályázni azokat a pozíciókat, ahol 2 idegennyelvet kérnek. Vannak persze olyanok is, akiknek nem erősségük a nyelvtudás, de nagyon jók a szakmájukban és alapos tudást szereztek az egyetemen. Nekik ez lesz a siker kulcsa. A lényeg, hogy valamelyik területen jó legyél.

Kommunikációs kézségek: A jó kommunikációs készség elengedhetetlen. Nap mint nap beszélni kell az ügyféllel, munkatárssal, vezetővel, backoffice-al vagy épp production-nel, mindenkivel másképp kell kommunikálni, és mindenkivel meg kell találni a megfelelő hangot. Az alapokat természetesen hozni kell magunkkal, akár több nyelven is, hisz azok már egy jól sikerült interjúhoz elengedhetetlenek. Ha már felvételt nyertél, akkor pedig lehetőségek tárháza vár rád, hogy fejleszthesd ezt a készségedet a mindennapi levelezésekben és megbeszéléseken, és sok cégnél akár profi tanfolyamokon is. A multis szófordulatok pedig idővel maguktól rögzülnek majd.

Alkalmazkodó képesség: A multik világában egy valami biztos: az állandó változás. Ahhoz, hogy ezt tudjuk kezelni, ki kell alakítanunk magunkban egyfajta rugalmasságot, rálátást, összefüggésekben való gondolkodást, hogy ezeket a változásokat mihamarabb átlássuk és az újat elkezdjük a mindennapi munkába beintegrálni. Szerencsére a legtöbb munkakör ezt olyannyira megköveteli, hogy egy rövid idő elteltével az ember szinte észrevétlenül és gyorsan képes feldolgozni és alkalmazni az újat, már-már rutinszerűen. Persze kezdőként, amikor még számtalan új dolog vesz körül egy munkahelyen, nagyon nehéz még elképzelni, hogy egyszer gyorsan és hatékonyan menni fog egy-egy változásnak az átlátása. Rengeteg munka és koncentráció kell, hogy eljussunk erre a szintre, de ha valaki a kezdetetől beleteszi a munkájába azt, amit kell, akkor nincs mitől félni.

Multitasking: Ez egy olyan kompetencia, ami nagyon gyakran fel van sorolva az elvárásoknál, de mit is jelent ez a multis hétköznapokban? Nézzük meg életszerű példákon keresztül mi a több feladatra történő hatékony odafigyelés. Emailt írsz, közben egy kollegádnak válaszolsz szóban, de már rád írtak chaten is, ahol gyors válasz kellene és még a telefon is megcsörren. Vagy, legalább 6 ablak van megnyitva előtted  a gépen és mindben aktívan kell dolgoznod, közben persze ugyanúgy ott vannak a „bezavaró” tényezők, mint a megcsörrenő telefon, a felugró chat ablak stb. Hétköznapi, ám annál komolyabb agymunkát igénylő kihívások ezek, az agyunknak szó szerint meg kell tanulnia, rá kell állnia a multitaskingra. A jó hír, hogy gyakorlással nagyon könnyen fejleszthető.

Problémamegoldó képesség: A hatékony problémamegoldás szintén része a hétköznapoknak, ezért el kell sajátítani a megoldásra való törekvést, a célorientáltságot. Ehhez kell az is, hogy hamar fel tudd térképezni a helyzetet, amiből meg kell találnod a kiutat. Kell hozzá a jó emberismeret, hogy ha szükséges, tudd ki az, akitől rugalmasságot, szaktudást, segítséget várhatsz. A problémákat nagyon gyakran csapatmunkával érdemes megoldani, de persze egyéni problémamegoldásra is késznek kell lenni.